
Deparazitarea interna si cea externa. De ce este importanta pentru animalutul tau de companie?
CUPRINS
1. De ce este important să deparazităm corespunzător animăluțul de companie?
2. Care sunt cauzele apariției paraziților?
3. Care sunt simptomele unei infestări?
Animalele de companie sunt gazdele ideale ale viermilor sau a altor tipuri de paraziți interni sau externi, întrucât de cele mai multe ori, acestea adulmecă, scormonesc sau ling orice le stă în cale, inclusiv murdăria, gunoiul sau alte obiecte din mediul înconjurător ce pot fi contaminate.
Deparazitările interne și externe ale animalelor de companie sunt indispensabile pentru o stare bună de sănătate a acestora, alături, desigur, de vaccinarea anuală, îngrijirea blănii, a pielii și cea dentară. Acest proces este unul care trebuie repetat periodic, la recomandarea medicului veterinar, care va întocmi un plan adaptat nevolior animăluțului dumneavoastră pe care trebuie să îl respectați cu strictețe.
1. De ce este important să deparazităm corespunzător animăluțul de companie?
Pentru a preveni infestarea animalului nostru de companie cu paraziți interni sau externi, dar și pentru a-i asigura o stare de sănătate adecvată acestuia, este important să cunoaștem care este importanța efectuării unui protocol de deparazitare regulat pentru camarazii noștrii necuvântători.
De asemenea, după cum prea bine cunoaștem, majoritatea bolilor infecțioase la om sunt de origine zoonotică, întrucât multe infecții sunt transmise de la animal la om. Astfel, o deparazitare corespunzătoare poate salva viaţa companionilor noştrii, dar, de asemenea, ne poate scuti şi pe noi de unele afecțiuni medicale.
Indiferent dacă sunteți stăpân de pisică sau de câine, în acest material găsiți toate informațiile de care aveți nevoie pentru ca animalul dumneavoastră de companie să fie în siguranță.
2. Care sunt cauzele apariției paraziților?
Sunt mulți factori care contribuie la apariția infestării cu paraziți externi, printre care se numără imunitatea scăzută, condițiile meteorologice sau igiena necorespunzătoare atât a animăluțului, cât și a mediului înconjurător. De regulă, mediul înconjurător reprezintă cauza principală a infestării cu paraziți externi. Pentru a reduce riscul incidenței contaminării este necesar atât să deparazitați corespunzător animăluțul dumneavoastră de companie, cât și să decontaminați foarte meticulos mediul în care locuiți și în care acesta își petrece majoritatea timpului.
În ceea ce privește paraziţii interni, o cauză importantă a infestării o reprezintă administrarea de carne crudă sau neprocesată corespunzător. Tocmai din acest motiv, există foarte multe animale care sunt purtătoare de paraziți interni în diferite stadii de dezvoltare fără ca stăpânii să realizeze acest lucru. În cazul în care aceștia sunt eliminați complet de către organismul lor, ei nu dispar, ci se răspândesc în mediul înconjurător, și implicit, la alte animale care iau contact cu zona contaminată. Mai mult decât atât, în cazul femelelor gestante care au fost infestate cu paraziți interni, dacă deparazitarea nu a fost făcută, aceștia pot fi transmiși fătului.
Indiferent de tipul de parazit, este bine să consultați medicul veterinar care vă va putea ajuta să preveniți sau să tratați corespunzător aceste afecțiuni medicale care pot pune în pericol sănătatea blănosului dumnevoastră.
3. Care sunt simptomele unei infestări?
Simptomele infestării cu paraziți nu pot fi la fel pentru fiecare animăluț, însă există câteva semne care pot dezvălui o infestare în curs de dezvoltare. Printre acestea se numără: mâncărimile (purit), disconfortul în zona anală, vărsăturile, diareea, abdomenul mărit, pierderea în greutate, lipsa poftei de mâncare, sau dimpotrivă, un apetit crescut, mucoasa palidă sau lipsa de energie. E important de menționat faptul că acestea sunt simptome relativ generice, care ar putea indica și alte afecțiuni medicale, cum ar fi otrăvirea, intoxicația alimentară, alergia, gripa și multe altele.
În cazul infestării cu paraziți interni, este posibil să observați viermii direct din scaunul sau voma animăluțului (viermii lați se elimină în forme de boabe de orez, iar cei rotunzi se observă cu ochiul liber în scaun și vomă).
De asemenea, în cazul în care suspectați că animăluțul sau pisica dumneavoastră se confruntă cu un parazit extern, este recomandat să îi examinați cu atenție zona gâtului, cea abdominală și cea a axilei.
4. Deparazitarea externă
Deparazitarea externă înseamnă să previi infestațiile cu purici, căpușe, păduchi sau alți paraziți externi. Protocolul de deparazitare externă trebuie făcut pe tot parcursul anului, cu precădere în perioada apariției căpușelor.
Căpușele pot transmite prin înțepătura lor virusul babesii, care produce boala numită babesioză, o afecțiune mortală pentru câini și pisici. De asemenea mușcătura lor poate produce și boala lyme și dirofilarioza, afecțiuni care pot fi fatale prietenului dumneavoastră necuvântător.
În ceea ce privește frecvența efectuării acestui tip de deparazitare, aceasta poate fi stabilită în funcție de produsul aplicat, precum și de mediul în care trăiește animalul (în casă sau afară). Este important să nu vă bazați pe „norocul” animăluțului și să efectuați regulat această metodă de prevenție a paraziților externi. Iar pentru a alege cea mai eficientă și cea mai potrivită metodă pentru blănosul dumneavoastră, este indicat să consultați sfatul medicului veterinar.
La cabinetul MVet, avem o varietate de soluții pentru deparazitarea externă a blănosului tău. De regulă, acestea sunt soluții care vin în contact cu pielea animalului sau se pot regăsi sub forma unor accesorii (zgarda). Uneori, deparazitarea animăluțui poate însemna și aplicarea de soluții speciale, de pudre sau comprimate interne. Cu toate acestea, ele trebuie alese cu grijă, în funcție de nevoile camaradului tău necuvântător și de particularitățile lui.
5. Deparazitarea internă
Deparazitarea internă previne sau distruge infestațiile cu viermi sau paraziți intestinali. Paraziții interni nu se pot localiza doar în stomac, aceștia pot migra și în aparatul respirator, excretor sau în chiar și în mușchi. Astfel, infestarea cu paraziții interni poate produce leziuni la nivelul organelor interne ale animalului tău, iar urmările acestui tip de infestări pot fi ireversibile.
De asemenea, dacă animalul infestat este în contact direct cu oamenii, larvele viermilor pot migra în organismul omului, urmări care poate duce la afecțiuni medicale grave.
Cele mai întâlnite tipuri de paraziți intestinali la câini și pisici sunt:
- Viermii lați;
- Viermii inelați (care se transmit și omului);
- Viermii cu cârlig;
- Viermii bici;
- Protozoarele (cum este giardina, care poate fi transmisă și omului).
Multe animale se confruntă cu paraziți interni care sunt greu de depistat și care nu provoacă simptome vizibile patrupedului, din acest motiv este indicat ca protocolul de deparazitare internă să fie respectat cu strictețe pentru a preveni un asemenea tip de infestare.
Frecvența medie recomandată pentru deparazitarea internă este de trei luni, însă la fel ca la cea externă, medicul veterinar la care apelezi va stabili un plan de tratament corect și eficient care să fie potrivit nevoilor animăluțului.
La cabinetul MVet dispunem de o gamă diversificată de soluții pentru prevenirea și tratarea infestării cu paraziți interni a micuțelor necuvântătoare. Metoda de deparazitare internă utilizată va fi determinată de medicii noștrii specialiști, care se vor asigura că aceasta este eficientă și sigură pentru sănătatea animalului dumneavoastră.
Este important să respectați cu strictețe intervalele de tratament prescrise de către specialiștii noștrii, pentru a evita astfel de incidente neplăcute și pentru a asigura o bunăstare optimă a animalului dumneavoastră de companie.
La MVet sănătatea și bunăstarea prietenilor noștrii necuvântători primează, iar din acest motiv te invităm să faci o vizită cabinetului nostru pentru a stabili un plan de tratament corect și care să se adapteze nevoilor simpaticului blănos.
Articole similare
Alergiile de natura alimentara la caini
2023-02-02 15:10:32
Cum ne dăm seama că blănosul nostru suferă în urma dezvoltării unei alergii alimentare?