
Alergiile de natura alimentara la caini
CUPRINS
1. Cum ne dăm seama că blănosul nostru suferă în urma dezvoltării unei alergii alimentare?
2. Cum ne putem ajuta patrupedul să se vindece?
3. Ce tratament trebuie să urmeze animăluțul?
Câinii, la fel ca și oamenii, se pot confrunta cu diferite alergii alimentare sau pot suferi în urma anumitor afecțiuni provocate de intoleranța la anumite ingrediente din hrană.
În studiile de specialitate, alergiile alimentare sunt definite ca fiind răspunsuri imunologice anormale la hrana ingerată, care au un caracter specific și reproductibil. Alergiile alimentare la câini pot fi, în unele cazuri, foarte grave și pot cauza pe lângă problemele digestive (vomă și diaree) și probleme la nivelul pielii sau chiar probleme de comportament.
Există cercetării care atestă că anumite rase, precum Bichon, Golden Retriever, Labrador, Pechinez, Bulldog, Cocker și Ciobănesc German, sunt mult mai predispuse genetic spre a manifesta alergii pe parcursul vieții, însă, alergiile nu sunt excluse nici la câinii din rasa comună. Pe lângă predispoziția genetică, un alt factor care poate duce la dezvoltarea unei alergii alimentare este tratamentul cu antibiotic la vârste fragede când sistemul imunitar al patrupedului nu este suficient de puternic.
Totuși, trebuie să ținem cont de factorul declanșator, care este hrana. Câinii manifestă alergii de natură alimentară în special față de produsele de origine animală, însă, în unele cazuri acestea pot fi declanșate și de anumite substanțe din condimente sau aditivi din hrană, precum glutenul din cereale.
Într-un studiu publicat de BMC Veterinary Research, cercetătorii au arătat că apariția alergiilor alimentare la câini sunt provocate cel mai frecvent de alimente precum: carnea de vită (34%), laptele și produsele lactate (17%), carnea de pui (15%) , grâul (13%), soia (6%), carnea de miel (5%), porumbul (4%), ouăle (4%), carnea de porc (2%) și peștele (2%).
Totuși este important de reținut că, alergiile alimentare apar frecvent la câinii care consumă, în mod repetat, un anumit sortiment de hrană care are în compoziția sa același tip de carne sau aceleași ingrediente.
1. Cum ne dăm seama că blănosul nostru suferă în urma dezvoltării unei alergii alimentare?
Este important să nu subestimăm primele simptome ale alergiei alimentare și să ducem patrupedul la un consult veterinar din timp, întrucât astfel se pot evita eventualele complicații. Principalele semne care pot indica apariția unei alergii de natură alimentară la câini sunt:
- Pruritul
Primele simptome ale alergiei veterinare la câini sunt neliniștea și pruritul (senzația de mâncărime excesivă a pielii).
Animăluțul se confruntă cu, așa numita, dermatită alergică, care se localizează cu precădere în zona urechilor, lăbuțelor, spatelui și abdomenului. Această afecțiune se remarcă la un interval de 6-24 de ore de la consumul hranei, iar semnele care pot trezi suspiciuni deținătorilor sunt apariția unor umflături roșii la nivelul pielii, care se complică ulterior sub acțiunea germenilor, provocând căderea părului.
În unele cazuri pielea animăluțului este acoperită de cruste, care se pot vedea și în zona botului.
Mâncărimea provoacă disconfort blănosului, motiv pentru care acesta se va scărpina, zgâria și linge în mod excesiv în zonele afectate. Aceste acțiuni repetitive pot duce chiar la apariția unor răni deschise.
- Infecții cronice sau recurente ale urechii
Un alt simptom care poate fi asociat alergiilor alimentare este apariția repetată a otitei. Semele aceste afecțiuni sunt mâncărimea persistentă la nivelul urechilor, secreția auriculară și durerea sau disconfortul la atingere. Totodată, putem remarca apariția acestei afecțiuni datorită mirosului neplăcut provenit din canalele urechilor.
De precizat este faptul că, există cazuri în care otitele sunt singurele semne care ne indică faptul că blănosul nostru se confruntă cu o alergie de natură alimentară.
- Tulburări gastro-intestinale
Flatulența, diareea, creșterea numărului de scaune pe zi și vărsăturile pot fi, de asemenea, semne ale unei alergii alimentare. Totuși, acestea sunt mai des întâlnite în cazul intoleranței alimentare, iar din acest motiv este important să consultați un medic veterinar pentru a pune un diagnostic corect înainte de începerea tratamentului.
- Hiperactivitate, scădere în greutate, iritabilitate
Datorită neplăcerii provocate de această afecțiune, animăluțul poate avea un comportament anormal. Spre exemplu, în încercarea de a pune capăt mâncărimii se poate freca de covor sau de anumite suprafețe sau se poate mușca singur. Totodată, din cauza durerii, camarazii noștri pot refuza hrana, iar din acest motiv pot pierde în greutate.
Alte semne care ne pot indica faptul că, animăluțul nostru se confruntă cu o alergie de natură alimentară sunt: strănutul, secrețiile nazale abundente, gâfâitul, infecțiile și inflamațiile la nivelul ochilor.
Este necesar să ținem cont de faptul că, simptomele menționate mai sus nu sunt specifice doar alergiilor alimentare. Acestea pot apărea și în cazul altor afecțiuni, iar din acest motiv trebuie să consultăm un medic veterinar care este capabil să stabilească diagnosticul corect.
2. Cum ne putem ajuta patrupedul să se vindece?
În primul rând, este necesar să identificăm hrana care a provocat dezvoltarea acestei alergii, astfel încât să o excludem din regimul de alimentație al patrupedului.
Dieta prin eliminare este o metodă destul de populară, care constă în excluderea potențialilor alergeni din regimul de alimentație al animăluțului.
Blănosul trebuie să consume doar mâncare de tip hipoalergenic, timp de 8-12 săptămâni în funcție de recomandarea medicului veterinar.
Dacă în urma dietei simptomele blănosului se ameliorează este recomand să se încerce administarea potențialului alergen. Astfel, prin eliminare, va fi identificat alimentul care provoacă reacția alergică.
Această metodă implică multă seriozitate din partea aparținătorilor, întrucât dieta trebuie să fie respectată cu strictețe și în conformitate cu recomandările medicului veterinar. Totuși, persoanele care doresc să simplifice întregul proces, pot efectua un test alergologic care indică alimentele care nu ar trebui consumate de prietenii noștri blănoși.
Precizăm că, alergiile alimentare pot fi confirmate și prin analize de sânge (teste IgE serice).
3. Ce tratament trebuie să urmeze animăluțul?
În cazul în care suspectați că animăluțul se confruntă cu o alergie de natură alimentară este necesară să programați o vizită la un medic veterinar, întrucât este singurul care poate confirma diagnosticul și îi poate oferi blănosului tratamentul și îngrijirea specializată de care are nevoie.
Medicul veterinar va începe dieta de excludere și în funcție de severitatea manifestărilor va recomanda un tratament specific cu antihistaminice și corticosteroizi. Totodată, acesta va stabili ce suplimente sunt necesare pentru refacerea pielii și creșterea imunității patrupedului.
Echipa MVet iubește animalele și își dă toată silința ca ele să fie sănătoase și fericite! Așadar, dacă aveți nevoie de îndrumări sau ajutor specializat pentru vindecare prietenului vostru necuvântător, puteți apela oricând la medicii noștri veterinari!
Articole similare
Deparazitarea interna si cea externa. De ce este importanta pentru animalutul tau de companie?
2023-02-02 15:12:07
Animalele de companie sunt gazdele ideale ale viermilor sau a altor tipuri de paraziți interni sau externi, întrucât de cele mai multe ori, acestea adulmecă, scormonesc sau ling orice le stă în cale, inclusiv murdăria, gunoiul sau alte obiecte din mediul înconjurător ce pot fi contaminate.